Nieuws

24-04-2020 | Corona en voeding: adviezen, feiten & fabels en meer

 

 

 

17-12-2017 | Dagblad De Limburger 19-09-2017: beweging en tegengaan van spiermassa verlies

/_plaatjes/supersimpelmaarzoeffectief-ddl19-09-2017(1).pdf

 

03-04-2017 | Website met toegankelijke informatie over Goed Gevoed Ouder Worden

‘Mam, wat zit je horloge los om je pols…’

Ondervoeding is dichterbij dan je denkt; 15 tot 30% van de thuiswonende ouderen in Nederland is ondervoed. Dat kan dus zomaar je eigen moeder zijn, of zelfs die gezellige ‘mollige’ buurvrouw. De website www.goedgevoedouderworden.nl helpt ouderen en hun omgeving om ondervoeding te herkennen. En om er iets aan te doen.

Vanaf vandaag kunnen thuiswonende ouderen of hun verzorgers  op de website www.goedgevoedouderworden.nl zelf testen of ze ondervoed zijn. Daarnaast biedt de website makkelijke toegankelijke informatie over zowel goede voeding als ondervoeding en alles wat daarmee samenhangt. Wat is ondervoeding, hoe herken je het, wat kun je eraan doen? Ook vind je er recepten, tips en ervaringsverhalen. De website is ontwikkeld voor en met ouderen; om (het risico op) ondervoeding te herkennen, te voorkomen en te verhelpen.

Minder spierkracht en conditie
Bij het ouder worden, is een goede voeding, samen met beweging, belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Vermindering van de zelfredzaamheid bij ouderen, zoals  minder goed kunnen lopen of meer moeite hebben met aankleden, kan veroorzaakt worden door een ontoereikende voeding. Als eten moeilijker wordt of eetlust ontbreekt, kan dat leiden tot tekorten, en uiteindelijk ondervoeding. Dit besef moet meer gaan leven bij ouderen. De website helpt daarbij.  

Tips voor bewegen en koken
Met de leeftijd stijgt het risico op ondervoeding. Helaas wordt ondervoeding vaak te laat herkend. Als een oudere daadwerkelijk ondervoed raakt, gaat dat gepaard met complicaties. Maar er gaan vaak ook problemen aan vooraf. De website www.goedgevoedouderworden.nl is makkelijk toegankelijk en biedt ouderen de mogelijkheid zich in het onderwerp te verdiepen. Er staan praktische adviezen voor  klachten als bij pijn, buikklachten, mondproblemen en verminderde eetlust,  maar ook tips over bewegen, boodschappen doen en koken (bijvoorbeeld een kookclub). Enkele makkelijke recepten zijn goed in te zetten om ondervoeding aan te pakken.

Goed gevoed ouder worden
De website www.goedgevoedouderworden.nl is ontwikkeld voor en met ouderen. Het is  een initiatief van de Stuurgroep Ondervoeding en gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), Landelijk Netwerk van Kaderhuisartsen Ouderengeneeskunde (LAEGO), Het Voedingscentrum, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en seniorenorganisatie KBO-PCOB. De Stuurgroep ontving hiervoor subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De website maakt deel uit van het project ‘Goed gevoed ouder worden’.

De Stuurgroep Ondervoeding
De Stuurgroep Ondervoeding is het Nederlandse kenniscentrum dat het probleem van ondervoeding in Nederland onder de aandacht brengt. Het ondersteunt zowel zorgprofessionals als ouderen en hun mantelzorgers om ondervoeding te herkennen en te behandelen. De Stuurgroep werkt hiervoor nauw samen met uiteenlopende partijen, initieert en coördineert vele activiteiten die eraan bijdragen ondervoeding te verminderen.

Mede door toedoen van de Stuurgroep Ondervoeding is in Nederland in de afgelopen jaren een afname van ondervoeding zichtbaar. Toch is het probleem nog steeds groot; daarom blijft aandacht voor dit probleem hard nodig.